Bergen, vaak de ‘poort naar de fjorden’ genoemd, is een charmante stad aan de westkust van Noorwegen die een perfecte bestemming vormt voor een cruise. Deze stad, rijk aan geschiedenis en omringd door adembenemende natuurlijke schoonheid, biedt een unieke ervaring die zowel het hart van cultuurliefhebbers als natuurfanaten sneller zal doen slaan. Een cruise naar Bergen is een onvergetelijke manier om deze Noorse parel te ontdekken.

Historische en culturele achtergrond

Bergen, gesticht in 1070, heeft een rijke historie die diep geworteld is in zijn maritieme erfgoed. De stad was een belangrijk handelscentrum binnen de Hanze in de middeleeuwen, wat nog steeds zichtbaar is in de oude wijk Bryggen, een UNESCO-werelderfgoedlocatie met kleurrijke houten huizen langs de kade.

Natuurschoon en omgeving

De stad wordt omringd door de beroemde ‘Zeven Bergen’ en biedt een spectaculair uitzicht op de omliggende fjorden. Deze nabijheid tot zowel bergen als zee maakt Bergen een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Noorse natuurpracht, zoals de Hardangerfjord en de Sognefjord.

Cruise ervaring in Bergen

Kleurrijke huizen van Bryggen in Bergen, Noorwegen

Een cruise naar Bergen biedt reizigers de unieke kans om de stad en haar omgeving vanaf het water te ervaren. Terwijl je de Noorse kust nadert, word je begroet door het prachtige uitzicht op de fjorden, bergen, en de schilderachtige stad zelf.

 • Schilderachtige aankomst: De aanvaart naar Bergen per schip is op zich al een ervaring, met panoramische uitzichten op de fjorden en de Noorse kustlijn.
 • Gemak van ontdekking: Vanaf het cruiseschip is het gemakkelijk om excursies te organiseren naar de omliggende natuurgebieden en de historische bezienswaardigheden van de stad.
 • Culturele tours: Veel cruises bieden georganiseerde tours aan die bezoekers meenemen langs de hoogtepunten van Bergen, waaronder Bryggen, het Hanze Museum, en de vismarkt.
 • Comfort en stijl: Aan boord genieten passagiers van alle comfort en luxe, terwijl ze de Noorse kustlijn verkennen.

Culturele hotspots van Bergen

De stad herbergt een rijk cultureel leven met talrijke musea, galerieën en het beroemde Bergen International Festival. Muziekliefhebbers kunnen de geboorteplaats van componist Edvard Grieg bezoeken, terwijl liefhebbers van visgerechten zich kunnen verheugen op de levendige vismarkt van Bergen.

Een cruise naar Bergen is de ideale manier om de unieke mix van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom die de stad te bieden heeft te ervaren. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis, de natuur, of gewoon wilt genieten van de schilderachtige uitzichten, een cruise naar Bergen belooft een onvergetelijke ervaring te worden. Met de comfortabele en stijlvolle setting van een cruiseschip als uitvalsbasis, is het de perfecte manier om dit juweeltje van Noorwegen te verkennen.

Wat is de beste tijd voor een cruise naar Bergen?

Uitzicht over de stad en haven van Bergen in Noorwegen

De beste tijd voor een cruise naar Bergen hangt af van wat je tijdens je reis wilt ervaren. Elk seizoen biedt unieke voordelen:

Zomer (Juni tot Augustus)

 • Weer: De zomer biedt de warmste en meest stabiele weersomstandigheden in Bergen, met temperaturen die aangenaam zijn voor het verkennen van de stad en de omliggende natuur.
 • Langere dagen: De lange dagen in de zomer bieden meer daglicht om de stad en de omliggende gebieden te verkennen.
 • Toeristische attracties: Alle attracties en excursies zijn volledig operationeel en de stad heeft een bruisende sfeer met diverse festivals en evenementen.

Lente (April tot Mei) en herfst (September tot Oktober)

 • Minder Drukte: Deze seizoenen zijn over het algemeen rustiger dan de zomer, waardoor je Bergen kunt ervaren zonder de drukte van het hoogseizoen.
 • Natuurschoon: In de lente zie je de bloei van de natuur, terwijl de herfst prachtige herfstkleuren in de bergen en bossen brengt.
 • Mild weer: Hoewel het weer wat onvoorspelbaarder kan zijn dan in de zomer, zijn de temperaturen vaak nog steeds aangenaam.

Winter (November tot Maart)

 • Winterlandschappen: Bergen en de omliggende gebieden zijn bedekt met een sneeuwlaag, wat een schilderachtig beeld geeft.
 • Kerstsfeer: In december kun je genieten van de feestelijke kerstsfeer in de stad met markten en decoraties.
 • Noorderlicht: Hoewel Bergen niet de meest ideale plek is om het noorderlicht te zien, is er in de wintermaanden toch een kleine kans om dit natuurlijke fenomeen waar te nemen.

De zomer is over het algemeen de meest populaire tijd voor een cruise naar Bergen vanwege het milde weer en de lange dagen, wat ideaal is voor sightseeing en buitenactiviteiten. De lente en de herfst bieden een rustiger alternatief met nog steeds veel schoonheid. De winter biedt een ander soort charme met zijn winterlandschappen en feestelijke sfeer, hoewel het weer kouder en natter kan zijn.

Wat kost een cruise naar Bergen?

De kosten van een cruise naar Bergen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de cruise-maatschappij, de duur van de cruise, het type hut dat je kiest, de tijd van het jaar en de inbegrepen voorzieningen. Cruises naar Bergen bieden reizigers de kans om de prachtige stad aan de westkust van Noorwegen te verkennen.

Gemiddeld kunnen de prijzen voor een cruise naar Bergen voor Nederlanders variëren van ongeveer €800 tot €2000 of meer per persoon voor een standaardcabine. Luxere hutten of suites kunnen duurder zijn. De prijs kan ook variëren afhankelijk van de route en de duur van de cruise.

Het is raadzaam om verschillende cruise-aanbiedingen te vergelijken en te overwegen wat het beste bij je budget en reiswensen past. Houd ook rekening met eventuele promoties of kortingen die beschikbaar kunnen zijn. Excursies om Bergen en omliggende bezienswaardigheden te verkennen, kunnen ook extra kosten met zich meebrengen, dus zorg ervoor dat je deze in je planning opneemt.