Een van de mooiste treintrajecten ter wereld vind je in het Noorse plaatsje Flåm en is een must-see tijdens je cruise door Noorwegen. Natuurlijk hebben we het zelf uitgetest en we delen graag deze geweldige ervaring met je!

Vanaf het cruiseschip

cruiseschip in de haven van Flam

Ondanks dat het plaatsje Flåm ongeveer 170 kilometer landinwaarts ligt, varen er toch grote cruiseschepen. Dit komt doordat de Noorse fjorden door het ijs van de laatste ijstijd zo diep zijn uitgesleten dat de fjorden honderden meters diep zijn. Ideaal want hierdoor kunnen de schepen ook de geweldige bezienswaardigheden in het binnenland bereiken. Hoogstwaarschijnlijk maakt jouw schip hier dus ook een stop.

Flåm trein

Trein van Flam naar Myrdal langs de rivier

Vanaf de aanlegsteiger is het slechts een paar minuten wandelen naar het station waar je op de trein stapt. Het traject is slechts 20 kilometer lang maar legt op die korte afstand een hoogteverschil af van meer dan 800 meter. Langzaam klimt het treintje steil omhoog langs de bergwanden en door smalle tunnels. Onderweg zijn er een aantal kleine stations waar je kunt uitstappen en genieten van het schitterende uitzicht.

Combinatie met zipline en mountainbike

De Flåmsbana kun je heen en weer nemen met een retourtje maar het is ook mogelijk om een enkeltje te nemen naar het voorlaatste station, daar uit te stappen en de terugweg te doen met een zipline en de mountainbike. Wij hebben zelf voor deze optie gekozen en dat was een van de gaafste dingen die we in Noorwegen hebben gedaan.

De trein/zipline/mountainbike combi is mogelijk van april tot oktober en kost ongeveer 160 euro. Kostbaar maar absoluut een ervaring om nooit te vergeten. Met de trein omhoog was prachtig maar ik was ook heel blij toen we met slechts vier andere mensen uitstapten voor de zipline. Je hebt dan alle tijd om rond te wandelen en te genieten van de dramatische omgeving zonder andere mensen die door je beeld lopen.

Ultiem gevoel van vrijheid

Ik heb vreselijke hoogtevrees en was bang dat ik niet zou durven maar omdat de veiligheidseisen in Noorwegen behoorlijk streng zijn was ik toch een beetje gerustgesteld. Je krijgt een helm op, een veiligheidsharnas en je wordt dubbel vastgemaakt aan de zipline. Het moment voordat je wordt losgelaten is spannend maar ook ontzettend gaaf. De Flåmzipline is met ongeveer 1400 meter een van de langste in Europa en het duurt dan ook een paar minuten voordat je beneden bent. Terwijl de wind langs je oren suist heb je zo’n schitterend uitzicht én een enorme adrenalinestoot. Wát een heerlijk gevoel!

Eenmaal beneden staan je mountainbikes al klaar en heb je de rest van de dag de tijd om terug naar het beginpunt te fietsen. Omdat het bijna geheel naar beneden gaat is de tocht ook voor ongeoefende mensen prima te doen. Onderweg geniet je van de prachtige natuur, het snelstromende smeltwater, de bloemen, bergen en bossen. Zorg voor een rugzak met eten en drinken zodat je onderweg kunt picknicken want er zijn geen restaurantjes of iets dergelijks.

Na ongeveer 1.5 uur na het ophalen van je fiets ben je terug bij het beginpunt en kun je de mountainbike inleveren. Inclusief een geweldige ervaring rijker!