Parachute springen is een van de meest bijzondere ervaringen die je ooit zult meemaken. Niet gek dus dat het bij veel mensen op de bucketlist staat. En wat is dan een betere plek om te skydiven dan in de overweldigende natuur van Noorwegen? Perfectie ten top!

Voss: de outdoorhoofdstad van Noorwegen

De bekendste plek in Noorwegen om parachute te springen is in Voss, op ongeveer 100 kilometer landinwaarts van Bergen. Dit dorpje in de bergen staat bekend als dé outdoorhoofdstad van Noorwegen waar je, naast parachute springen, kunt wandelen, mountainbiken, bergbeklimmen, raften, ziplinen, paragliden en nog veel meer.

In de wintermaanden kun je er diverse wintersporten beoefenen. Vandaar dat het de perfecte uitvalsbasis is voor een sportieve vakantie. Ik ben er zelf 1,5 week geweest tijdens mijn rondreis door Noorwegen en heb zoveel mogelijk activiteiten uitgeprobeerd, waaronder natuurlijk het skydiven!

Tandemsprong: met een ervaren instructeur springen

Springen uit een vliegtuig van Skydive Voss met uitzicht op de bergen

De perfecte manier om een eerste parachutesprong te doen is met een tandemsprong. Via een tuigje word je dan vast gemaakt aan een ervaren instructeur die al honderden sprongen heeft gedaan. Een veilig gevoel!

Na het ontmoeten van je sprongmaatje krijg je een uitgebreide uitleg over de vlucht, het springen en wat je moet doen. Vanwege de grillige weersomstandigheden en de strenge regelgeving in Noorwegen is de kans dat je sprong wordt afgezegd zeker aanwezig, probeer dus (mocht het lukken) een aantal dagen te blijven zodat eventueel later nog kunt. Ik had geluk: het was ruim 20 graden met volop zon en amper wind. Hét perfecte weer om parachute te springen.

Na de briefing kruip je het vliegtuigje in en geniet je van een schitterende vlucht door de vallei, omhoog langs de bergen met een uitzicht dat zo op een postkaart zou passen. Onderweg maakt de instructeur je vast aan zijn eigen tuigje en wordt alles 10 keer gecontroleerd. Bij mij begonnen de zenuwen toch wel echt flink toe te nemen, vooral toen halverwege de vlucht het luik open ging en een aantal mensen alvast sprongen omdat ze op lagere hoogte wilden oefenen. Brrr.

Na circa 20 minuten vliegen is het echt tijd om te springen. Na een laatste check gaat het luik open en zit je met de instructeur op de rand van het vliegtuig. Een bizarre ervaring. De instructeur springt en de eerste minuut heb je een vrije val waarbij je snelheden van wel 200 kilometer per uur bereikt.

Parachutespringen bij Skydive Voss met uitzicht over de bergen rondom Voss Resort

Na de vrije val wordt de parachute uitgeklapt en met een ruk komt er een einde aan de enorme snelheid. De rest van de rit duurt nog ongeveer 7 minuten en je krijgt de kans om zelf de parachute te besturen. Je zakt steeds lager en landt uiteindelijk op een grasveld naast de landingsbaan van het vliegveldje.

Prijzen en mogelijkheden

De prijs voor een tandemsprong bij Skydive Voss is ongeveer 500 euro inclusief foto’s en een video. Het seizoen loopt van april tot half september en is natuurlijk onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Smaakt de tandemsprong naar meer? Het is ook mogelijk om een cursus skydiving te doen zodat je zelfstandig leert te springen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 2.000 euro.